Det finns en mängd olika sorters cyklar med olika användningsområden. Inom Hisingens Cykelklubb är det vanligast med cykeltyperna Landsvägscykel och Mountainbike.

Cykeltyper
Landsvägscykel

Landsvägscykel, även racercykel; tävlingscykel, sportcykel (kärt barn har många namn) är en cykel anpassad för tävling på landsväg. Den används också av motionärer och förkortas LVG

Mountainbike

Mountainbike, terrängcykel, bergscykel, är vanligaste namnen på cykeltypen som framför allt avsedd att köras i terräng.
Denna cykel har vanligen flertalet växlar och grova däck. Det finns både mountainbikes med eller utan stötdämpning.
Mountainbike förkortas vanligtvis MTB och har i regel 26-29 tums-hjul.

Cyclocross

Cykelcross, ofta förkortat CX är optimerade för tävling i enklare terräng, och förenklat kan cykelcrossen förklaras vara en landsvägscykel men med mer robusta hjul, växlar och bromsar.

Elcykel

Elcykel, cykloped eller elassisterad cykel är en cykel som har en elmotor som kopplas in när trycket på tramporna ökar eller när trampornas rotationshastighet känns av.

Hybridcykel

Hybridcykel är en hybrid mellan en mountainbike och en racercykel. Från racercykeln har den fått de många utanpåliggande växlarna och de smala hjulen. Från mountainbiken kommer det raka styret och de effektiva bromsarna.

Singlespeed

Cykel med fast utväxling och frihjul. Singlespeed kan även kallas ”enpetare” eller oväxlad cykel.
Vilken utväxling Singlespeeden har beror på vad cykeln skall användas till och den finns i alla cykeltyper; från landsvägsracer till terränggående mountainbikes.

Fixie

Cykel utan frihjul, en enväxlad cykel med fast nav vilket innebär att pedalerna roterar med hjulet. Fixed gear-cyklar utan fast monterad broms är olagliga i svensk trafik.

Liggcykel

En cykel där cyklisten (även kallad liggisten) halvligger på rygg och cyklar. Liggcyklar har oftast två hjul men det finns liggcyklar med tre (trike) eller fyra (quad) hjul. Den liggande ställningen gör att luftmotståndet blir avsevärt lägre än för ekipage med en mer upprätt sittställning.

Touringcykel

Cykel särskilt konstruerad för långfärd och cykelturism. Cykeln är stabil och utrustad med skärmar och pakethållare samt möjlighet att hänga på packväskor och dyl.

Trialcykel

En cykel som liknar mountainbiken, den stora skillnaden med trialcyklar är att de saknar sadel. Man cyklar oftast på antingen 26- eller 20-tumscyklar.
Denna cykel används oftast med samma princip som MC-trial där man kör en bana med hinder och där poängavdrag görs om man sätter ner foten i marken.

BMX

Är en förkortning av engelskans ”Bicycle Motocross”. BMX utövas på en bana liknande en motocrossbana med olika typer av hopp och doserade kurvor.

Tandemcykel

En tandem är avsedd för minst 2 personer och är i det närmsta klungkörning du kan komma på en enda cykel smile

Fler cykeltyper

Det finns ytterligare cykeltyper men de som radats upp här är de mest vanligt förekommande cykeltyperna.
Cykel på Wikipedia

cykeltyper