audaxMånga ord inom långdistanscykling är franska. Men audax är latin och kan översättas till ”modig”. Ursprunget till ordet är en grupp italienska cyklister som 12 juni 1897 cyklade de ca 200 km från Rom till Neapel från soluppgång till solnedgång. Med tanke på vägarnas kondition under denna tid samt vilka cyklar man nyttjade är det lätt att förstå vilken bedrift detta var. Cyklisterna blev kända som ”les Audacieux” – De modiga. Men det var Henri Desgrange (till höger), grundaren av Tour de France, som 1904 formaliserade reglerna för audaxcykling. Även om audaxcykling har gamla anor så är det en i allra högsta grad levande form av cykling. Idag arrangeras långlopp av detta slag världen över!Där brevetlopp har en angiven min- och maxhastighet som man måste hålla sig mellan så är hastigheten ännu mer styrd vid audaxcykling. Här är farten förutbestämd och alla i gruppen måste hålla ihop. Eftersom man kan dela in grupperna efter deltagarnas förmåga blir detta oftast en väldigt behaglig form av cykling. Mottot vid audaxcykling är verkligen “en för alla, alla för en”.

Varje grupp leds av en ”kapten” som ansvarar för att hålla samman gruppen och se till att den förutbestämda farten hålls. Matstopp och liknande är mer eller mindre schemalagda och tidsbestämda, och räknas in i snitthastigheten.

Det mest kända audaxloppet i Sverige torde vara Vänern Runt som arrangeras i maj varje år av Örebrocyklisten. I år (2017) går den av stapeln den 26 maj!