FAQ Randonnée cykling – Svar på de vanligaste frågorna gällande Randonnée cykling

Vad är Brevetlopp för nåt?

Svar: Ordet ”brevet” är franska och betyder betyg eller intyg. Vid ett brevetlopp avser intyget det stämpelkort (carte de route) man får vid starten. Stämpelkortet stämplas eller signeras under loppet på förbestämda orter längs rutten. Bra ställen att stämpla på är t ex affärer eller caféer. Då kan man ju samtidigt inhandla de mat man behöver under rundan. För att kontollera att deltagarna håller sig inom den förutbestämda min- och maxhastigheten, vanligtvis 16 km/h och 30 km/h, finns det ett “tidsfönster” för varje stämpelort angivet på stämpelkortet.

I Frankrike finns det en cykel organisation som kallas Les Randonneurs (Betyder slarvigt översatt de som är ute på tur). Denna Franska organisation har underavdelningar runt om i Världen bl a i Sverige. Le Randonneurs har ett standardutbud på lopp på 200, 300, 400 och 600 KM. Dessa lopp kallas Brevet. Om man på en säsong kör dessa fyra lopp så blir man Super Randonneur. Till detta arrangeras ibland lopp om 1000 KM. Man kör också en tävling som kallas Flech. Den går ut på att man som ett lag cyklar en förutbestämd bana som laget satt ihop under 24 timmar. Efter den svenska varianten av detta lopp samlas alla i Skövde och då avslöjar man hur långt varje lag cyklat och längst vinner. Var 4:e år arrangeras ett lopp i Frankrike där man cyklar från Paris till Brest och tillbaks igen. Denna tävling förkortas PBP. Denna tävling hålls var 4:e år. För att få delta i denna tävling måste man vara Super Randonneur.
Wikipedia

2. Vem får köra Brevetlopp?

Svar: Vem som helst får köra ett Brevet lopp. Finns inga begränsningar som jag känner. Själv har jag cyklat med HCK, CK Distans i Trollhättan, Fredrikshof och i Finland. Man blir jätte väl mottagen överallt. Vi har många från andra klubbar som cyklar med oss också.

3. Hur mycket bör jag har cyklat innan jag ger mej på 200km?

Svar: Det räcker att man har hållit igång under vinten och kanske cyklat en del hemma eller på lägret i Laholm.
På de här loppen gäller det inte att vara snabbast, utan njuta och mata mil. Vi är flera som skall vara med som kan hjälpa de som kör för första gången.

4. Hur anmäler man sej och hur långt i förväg måste man anmäla sej?

Svar: Det räcker att man dycker upp en halvtimma innan start. Där kan man som det ser ut nu betala anmälnings avgiften. Kontanta pengar.

5. Har hört att man ska samla på sej stämplar efter vägen på vart man har varit. Hur fungerar detta?

Svar: Man får ett stämpel kort i starten. Där skall man samla stäplar/signaturer från de platser som har angetts på kartan. Platsen för stämplingen är valfri. Bara att man stämplar på något ställe i Stenungsund när det står Stenungsund. Om man inte hittar någon som kan stämpla så ber man någon på gatan att skriva på och också ange ett telefonnummer. Ett annat knep är att åka in på en bensinstation. Stoppa in kreditkortet i pumpen och bara ta ut ett kvitto så att man får en tidsstämpel. Sista metoden behöver man ofta tillämpa på natten då det kan vara svårt att hitta någon som kan fixa en stämpel.

6. Hur lång tid har man på sej att genomföra rundan?

Svar: På 200km har man från 9:00 fram till 22:30 på kvällen.

7. Om man bryter, vad gör man då?

Svar: Bryter man får man fixa egen transport hem. Men får man problem med cykel eller utrustning, så försöker man hjälpas åt för att lösa det.

8. Vad behöver man ha med sej?

Svar: Pengar, mobilen, 2 vattenflaskor, bars/energi av något slag, extra slang m.m. Gärna något extra plagg med sig om det blir omslag på vädret.

9. Finns det någon rekommenderad karta för utskrift?

Svar: Kartan brukar finnas på forumet under veckan. Annars så fixar vi så att det delas ut på plats vid starten.