raam kartaRAAM är en förkortning av Race Across America vilket är ett ultralopp på cykel (ultramarathon cycling).

Loppet arrangeras årligen och brukar kallas världens hårdaste cykellopp, vilket kanske inte är så konstigt då 4828 kilometer skall avverkas under 12 dygn.

Sträckan

Tävlingen börjar Oceanside i Kalifornien och deltagarnas målgång är i Annapolis utanför huvudstaden Washington DC. Under loppet skall såväl öknar, massiva bergskedjor med åtskilliga höjdmeter passeras.

RAAM är ett tempolopp

Det som skiljer RAAM landsvägslopp är att detta lopp körs i ett sträck, ungefär som ett tempolopp. Maxtiden är det som bestämmer om du klarar det. Redan från starten på västkusten till slutet på östkusten är det därför en kamp mot tiden.

Istället för etapper finns det tidstationer där servicepersonalen rapporterar in passagetiden till kansliet. Det är mot regelverket att köra i klunga, ligga på rulle eller ta skydd för vinden bakom ett fordon.

Klasser

RAAM körs i olika klasser, och den främsta är Solo. I solo-klassen kör du som cyklist hela vägen helt själv. Det är även möjligt att köra i lag, modell stafett. Laget kan bestå av 2, 4 eller 8 cyklister. För att köra RAAM krävs att cyklisten kvalificerat sig. Det kan göras genom att köra något av de kvalificeringslopp (qualifiers) i USA och Europa som sanktioneras av RAAM.

Vår egen Åke Haraldsson kommer i år cykla tävlingen i solo-klassen. Se hans hemsida här.

Historik

1982 kördes tävlingen för första gången, men då hette det The Great American Bike Race. Premiären av tävlingen vanns av Lon Haldeman, som var en av grundarna till loppet. En annan var John Marino som också då höll rekordet på cykel åt ett håll över kontinenten. Lon Haldemans hade innan RAAM som första cykling över USA några år innan, vilket var en så kallad ”Double Transcontinental”, tur och retur New York. Den färden tog 21 dygn.