Den 1 december 1952 samlades fem män hemma hos Gösta Hermansson på Godemansgatan 8 på Hisingen. De var klubblösa cyklister från Hisingen med Arvid Adamsson som inspirationskälla. När sällskapet skildes åt för kvällen var Hisingens Cykelklubb bildad. Klubben präglades vid starten av ett stort engagemang, höga ambitioner och nybyggaranda. Under Arvids ledarskap kom några av cyklisterna att nå den svenska eliten och en kom att bli svenska mästare.

Hisingens CK

Hisingens Cykelklubb, med klubblokal på Arvid Lindmansgatan, har under åren förändrats. Klubben har haft en framgångsrik utveckling. Från en sammanslutning som såg cykeln som ett tävlingsredskap till en förening som ser cykeln som ett hälso-redskap. Idag är alla cyklister välkomna till HCK. Den som vill träna och tävla för att komma först i mål är lika välkommen som den som vill cykla bort ett par överflödiga kilon.

Hisingens CK är Göteborgs största och Sveriges näst största cykelklubb med över 600 medlemmar. Årligen anordnar klubben motionsloppet Hisingen Runt som numera ingår i Göteborgsklassikern och Regionklassikern. Sedan 2014 arrangeras även motionsloppet Västkusten Runt som är Västsveriges längsta motionslopp på cykel.

Kända cyklister

Uno Borgengård (SM-guld 1957)
Susanne Ljungskog (SM-guld 1998)
Bobbi Thorén
Under klubbens 60-åriga historia har en rad väldigt duktiga cyklister kört i klubbens färger. Bland de större segrarna finns bland annat Uno Borgengårds SM-seger 1957 och Suzanne Ljungskogs upprepning av bedriften 1998 då hon vann SM-linjeloppet över 93 kilometer i Vårgårda i HCK-tröjan. Vi gläds också åt Kristian Lindgrens seger i loppet Stockholm-Göteborg 2005. 1993 cyklade Bobbi Thorén som förste svensk i Race Across America (RAAM).

Svenska Mästare

Susanne Ljungskog och Uno Borgengård
Susanne LjungskogUno Borgengård

Då tävlingar är ett vanligt förekommande inslag i klubben anordnar vi även ett par serielopp för landsväg i Göteborg.

HCK medverkar även i olika event som funktionärer. Exempel på detta är Göteborgsvarvet och Tjörn Triathlon.

Föreningen har som ändamål att bedriva sin idrottsliga verksamhet i enlighet med ”Idrottsrörelsens verksamhetsidé” samt med särskild målsättning att främja motionscyklingen. Detta gör att vår målsättning passar den stora allmänheten.

hisingens ck

Hisingens CK jubileums-logotyp

hisingens cykelklubb

Hisingens CK original-logotyp under ett par år

Klubbens nuvarande logotyp

Klubbens nuvarande logotyp

Wikipedia


Hisingens Cykelklubb
Göteborgs trevligaste cykelklubb
Arvid Lindmansgatan 25
Göteborg
41726
Sverige