Den 1 december 1952 samlades fem män hemma hos Gösta Hermansson på Godemansgatan 8 på Hisingen. De var klubblösa cyklister från Hisingen med Arvid Adamsson som inspirationskälla. När sällskapet skildes åt för kvällen var Hisingens cykelklubb bildad. Klubben präglades vid starten av ett stort engagemang, höga ambitioner och nybyggaranda. Under Arvids ledarskap kom några av cyklisterna att nå den svenska eliten och en kom att bli svenska mästare.

Jubileumsbok

2012 fyllde Hisingens Cykelklubb 60 år. För att uppmärksamma detta jubileum skrevs dels en bok om klubbens historia.

Hisingens Cykelklubb, med klubblokal på Arvid Lindmansgatan, har under åren förändrats. Denna jubileumsskrift berättar genom några historiska nedslag om en framgångsrik utveckling. Från en sammanslutning som såg cykeln som ett tävlingsredskap till en förening som ser cykeln som ett hälso-redskap. Idag är alla cyklister välkomna till HCK. Den som vill träna och tävla för att komma först i mål är lika välkommen som den som vill cykla bort ett par överflödiga kilon.

Under klubbens 60-åriga historia har en rad väldigt duktiga cyklister kört i klubbens färger. Bland de större segrarna finns bland annat Uno Borgengårds SM-seger 1957 och Susanne Ljungskogs upprepning av bedriften 1998 då hon vann SM-linjeloppet över 93 kilometer i Vårgårda i HCK-tröjan. Vi gläds också åt Kristian Lindgrens seger i loppet Stockholm-Göteborg 2005.

Boken finns till försäljning till dig själv för njutbar läsning, som en present till någon som har anknytning till klubben, hisingen eller helt enkelt bara gillar cykling.

jubileumsbok

Författare: Christian Behre och Mikael Carlsson.
Omslag: Johan Lindgren.

Ett axplock från klubbens historia finns på Wikipedia