Hjälp med nyårslöfte

Stog du vid tolvslaget på nyårsafton och lovade dyrt att börja träna, motionera, bli hälsosam och/eller gå ner i vikt?

Behöver du hjälp med att hålla motivationen uppe?
Här kommer några tips relaterade till cykling hur du håller ditt nyårslöfte.

Sätt upp ett mål

Att anmäla dig till ett motionslopp är ett bra tips, då har du ett specifikt mål med din träning.
Anmäl dig redan nu till ett eller flera lopp under 2014. Berätta för familj, vänner, arbetskollegor och sociala medier om dina planer. Då har du inte bara ett mål med din träning utan även stöd från andra för att hålla motivationen. För du vill väl förbereda dig så bra som möjligt så du kan uppfylla ditt nyårslöfte?

Träna tillsammans med andra

Att träna ensam kan ibland bli trist. Genom att exempelvis cykla med andra kan du bli peppad samtidigt som det blir mer socialt. Du kan också gå med i en cykelklubb där du automatiskt får nya träningskompisar. Ett annat sätt kan vara att tillsammans med andra träna spinning eller indoor walking.

Regelbunden träning

Genom att cykla till och från jobbet eller skolan några gånger i veckan får du automatiskt träning. Var realistisk, om du sätter ett mål som du inte kan leva upp till kommer ursäkterna slutligen bli vardag. Varför inte börja med 2-3 gånger i veckan? Krångla inte till det, de kläder och den utrustning du redan har duger säkert gott till att sätta igång.

Varierad träning

Om du enbart cyklar eller tränar spinning är det bra att kombinera med styrketräning och promenader/löpning. Cykling kräver mer än benstyrka, att träna magen och ryggmusklerna hjälper dig i dina cykelmål.

Gå ner i vikt

Ett nyårslöfte som är vanligt är att gå ner i vikt. Cykling är en mycket bra motionsform om du vill gå ner i vikt. Du kan cykla rätt långa distanser och förbränner då mycket kalorier. Att cykla är också en skonsam träningsform där du inte får samma belastning på kroppen som exempelvis löpning. Dessutom kan du använda cykeln som ett aktivt transportmedel till och från arbetet eller skolan.

Förebygg skador

Gå inte ut för hårt, börja med lägre vikter, kortare turer och öka i en lagom takt. Stretcha och ta hand om din kropp efter utfört träningspass. Att ge kroppen rätt näring med bra kost och sömn är också viktiga parametrar.

Ha kul när du tränar

Väljer du en träningsform som du vet att du gillar eller för att du vet att det ger ett bättre resultat? Faktum är att den bästa träningen är den som faktiskt blir av. En lugn kort cykeltur är betydligt bättre än en överhoppad löprunda. Att välja en träningsform som du gillar är därför nyckeln till allt. Varför inte prova olika träningsformer och/eller träningsupplägg.

Lycka till med ditt nyårslöfte