Vattenfall Cyclassics är med 22 000 deltagare Tysklands största cykelmotionslopp. Start och mål är i hjärtat av Hamburg och loppet erbjuder tre sträckor – 55 km, 100 km och 155 km. Vattenfall Cyclassics är inte bara ett motionslopp utan ingår även som enda lopp i Tyskland i UCI:s Worldtour för proffsstall. Detta innebär att vi kan titta på proffsen efteråt.

Vattenfall Cyclassics, tidigare HEW Cyclassics, är en endagstävling i cykel som avgörs i och i trakterna av Hamburg. Trots sin korta historia betraktas den som en klassiker. Bansträckningen varierar, men längden är alltid runt 250 km och den tuffa backen Waseberg brukar finnas med. Loppet ingår i UCI ProTour.

Tävlingen startade 1996 som ett ganska obetydligt lopp och den första vinnaren blev italienaren Rossano Brasi men tävlingen skapade sig snart en popularitet, när cykelsportens popularitet växte i Tyskland. Jan Ullrich vann tävlingen 1997 och året därpå hade loppet blivit del av cykelsportens världscup. Nederländaren Léon van Bon vann tävlingen 1998, när den hade blivit del av världscupen. Sedan världscupen lade ned efter säsongen 2004 är den del av UCI ProTour.

Upploppet i HEW Cyclassics 2005

Bansträckningen på tävlingen har ändrats flera gånger, men är ofta runt 250 kilometer lång. Loppets bana passerar stigningen Waseberg flera gånger. Sträckan inkluderar också Hamburgs högsta bro, Köhlbrandbrücke.

Loppet bytte namn då den tidigare sponsorn HEW, en elanläggning i Hamburg, köptes upp av Vattenfall AB. Det tidigare namnet var HEW Cyclassics, men loppet kallas sedan 2006 för Vattenfall Cyclassics.

vattenfall cyclassics